Salotos su traškiais avinžirniais
3 porcijos, paruošite per 45 min.
Traškiems avinžirniams reikės:
- 150 g ekologiškų AUGA avinžirnių be sūrymo
- 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 1 valg. š. žaliosios citrinos sulčių
- 1 arb. š. smulkiai kapoto rozmarino
- ½ arb. š. česnako miltelių
- ½ arb. š. rūkytos paprikos
- žiupsnelio kajeno paprikos
- žiupsnio druskos
- žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
Keptiems batatams reikės:
- 1 didelio arba 2 nedidelių valgomųjų batatų (apie 350 g nuluptų)
- 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
- ½ arb. š. česnako miltelių
- ½ arb. š. rūkytos paprikos
- žiupsnio druskos
- žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
Salotoms:
- ½ stiklinės (85 g) bolivinės balandos
- 100 g sultenių (arba špinatų, gražgarsčių)
- šlakelio alyvuogių aliejaus
- žiupsnio druskos
- žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
- ½ ekologiško AUGA raudonojo svogūno
- 200 g vyšninių pomidorų
- 2 avokadų
- 100 g fetos sūrio
Paruošimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 210 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir atidėkite į šalį.
- Paruoškite traškius avinžirnius. Avinžirnius labai gerai nusausinkite (paprasčiausiai tą padarysite su popieriniais rankšluosčiais). Suberkite į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, žaliosios citrinos sultimis, pagardinkite smulkiai kapotais rozmarinais, česnako milteliais, rūkyta paprika, kajeno paprika, druska ir pipirais. Gerai išmaišykite, kad prieskonių mišiniu tolygiai pasidengtų visi avinžirniai. Tolygiai suberkite ant paruoštos kepimo skardos, paskirstydami per pusę jos ploto.
- Paruoškite batatus. Batatus nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Suberkite į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite česnako milteliais, rūkyta paprika, druska ir pipirais. Gerai išmaišykite, kas prieskonių mišiniu tolygiai pasidengtų visi batatų gabalėliai. Suberkite į kepimo skardą šalia avinžirnių.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol avinžirniai bus traškiai apskrudę, o batatai – iškepę, viduje minkšti ir išorėje apskrudę.
- Kol avinžirniai ir batatai kepa, pasiruoškite bolivinę balandą. Bolivinės balandos sėklas kelis kartus perplaukite vandeniu, kitaip gali būti karstelėjusios. Puode užvirinkite 3-4 kartus didesnį tūrį vandens, suberkite bolivinę balandą, žiupsnį druskos, sumažinkite ugnį ir virkite apie 15-20 minučių, kol suminkštės, taps beveik skaidrios ir atsiskirs jų „uodegėlės“. Nupilkite likusį vandenį ir uždengtame puode palikite dar apie 10 minučių. Atvėsinkite ir atvėsusias išmaišykite šakute („išpurenkite“). Atidėkite į šalį.
- Į didelę gilią lėkštę ar dubenį (ar į atskirus dubenėlius) sudėkite salotas. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite žiupsniu druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Ant viršaus dėkite bolivinės balandos kruopas, suberkite labai smulkiai kapotus raudonuosius svogūnus, perpus perpjautus vyšninius pomidorus, keptus batatų kubelius, kubeliais supjaustytą avokadą ir nedideliais kubeliais supjaustytą fetos sūrį. Ant viršaus suberkite traškius avinžirnius.
- Patiekite iš karto.